składniki:
6 grubych filetów z dorsza
5 łyżek soku z cytryny
2 łyżki mąki
3 łyzki masła
150 ml wywaru drobiowego
150 ml mleka
sól
pieprz
pietruszka
papryka
folia aluminiowa
groszek konserwowy
marchewka
sos
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki chrzanu
150 ml śmietany
Żaroodporne naczynie starannie wyłożyć folia aluminiową i wysmarować łyżką masła.Ryby moczyć w soku z cytryny ok 30 min,posypac przyprawami i wyłożyć w naczyniu.Całość przykrywamy marchewką i groszkiem.Na pozostałym maśle zrumienić mąkę,wlać mleko i wywar,mieszając doprowadzić do wrzenia.Gotować na wolnym ogniu,dodając koncentrat i chrzan.Po przestygnięciu dodać śmietanę.Gotowym sosem zalać rybę i przykryć folią aluminiową.Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni ok 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz