sobota, 11 grudnia 2010

pierogi wigilijne

składniki:

ciasto:

2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
sól


farsz:

400 gram pieczarek
1 cebula średniej wielkości
1 1/2 łyżki masła
pieprz i sól wedle uznania


sposób przygotowania:


Zagnieść ciasto jak na pierogi ruskie.Cebule obrać i drobno posiekać,pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebule i pieczarki.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Ciasto rozwałkować i szklanką wykrawać krążki.Nakładać po łyżce farszu,brzegi dokładnie zalepić.Pierogi wrzucac do wrzącej,osolonej wody,przykryć.Po wypłynięciu na wierzch gotowac 3-4 minuty.Podajemy polane masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz